Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na początek proponuję pyszny jabłecznik, bardzo szybki w przygotowaniu i co ważne zawsze się udaje. Tym razem jest z jabłkami ale można użyć do niego każdych owoców.




4-5 jabłek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki oliwy lub dobrego oleju
8 łyżek cukru
3 jajka
pół szklanki mleka
cukier waniliowy
1 mała torebka proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania





Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dalej ucierać, dodając po łyżce oliwę, mąkę z dodatkami i mleko. Wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Delikatnie wciskać w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180*C) na ok. 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.