środa, 25 sierpnia 2010

Jabłecznik

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na początek proponuję pyszny jabłecznik, bardzo szybki w przygotowaniu i co ważne zawsze się udaje. Tym razem jest z jabłkami ale można użyć do niego każdych owoców.




4-5 jabłek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki oliwy lub dobrego oleju
8 łyżek cukru
3 jajka
pół szklanki mleka
cukier waniliowy
1 mała torebka proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania





Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dalej ucierać, dodając po łyżce oliwę, mąkę z dodatkami i mleko. Wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Delikatnie wciskać w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180*C) na ok. 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...