czwartek, 26 sierpnia 2010

Rożki waniliowe z migdałami

Słodkie małe co nieco, znakomite do pachnącej kawy bądź herbaty, waniliowe, słodkie po prostu nie można się im oprzeć. Rożki można też zrobić w innym wydaniu- zamiast migdałów do ciasta można dodać zmielone pistacje, orzechy laskowe, włoskie lub makadamia, a przed pieczeniem posypać płatkami orzechowymi.







180 g mąki pszennej
70 g zmielonych migdałów
1 jajko
50 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
125 g masła



Ponadto:
70 g cukru pudru
30 g cukru
2 cukry waniliowe



Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze zmielonymi migdałami, usypać kopczyk. Na środku zrobić dołek i wbić jajko. Całość posypać cukrami, dodać sól, rozłożyć płatki masła. Ze składników dłońmi zagnieść gładkie, zwarte ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Na stolnicy posypanej mąką z ciasta utoczyć wałek, pokroić go na plastry grubości ok. 1 cm i uformować z nich rożki. Ciasteczka rozłożyć na blachach przykrytych pergaminem. Piec 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zdjąć z blach razem z papierem. Cukier puder wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, obtoczyć w nim gorące rożki. Rozłożyć na kratce kuchennej i zostawić do wystudzenia.
Smacznego!

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...