Przejdź do głównej zawartości

Cuszima

Ciasto super, nie za słodkie w sam raz dla łasuchów. Pracochłonne ale efekt końcowy jest tego wart.Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.



Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor.

Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny wykonać tak samo jak ciemny, nie dodając kakao.

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
1 masło
3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Ugotować budyń i utrzeć z masłem.

Masa truskawkowa:
3/4 kg truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Truskawki zmiksować, podgrzać i dodać suche galaretki, lekko zagotować.

Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki
1 galaretka czerwona
1-2 łyżki cukru pudru

Galaretki rozpuścić w 1/4 szklanki wody, tężejące dodać do ubitej śmietany z cukrem pudrem.

Przełożenie:
Biszkopt ciemny
Masa budyniowa
1/2 masy truskawkowej
Biszkopty okrągłe
Pozostała masa truskawkowa
Masa śmietankowa
Biszkopt jasny

Komentarze

  1. eh zabieram się za to ciacho już od dawna...może w końcu się przełamię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam chęć na to ciasto, bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.