piątek, 24 lutego 2012

Babka herbaciana

Jeśli nie jedliście jeszcze babki herbacianej to polecam ten przepis. Babka rozpływająca się w ustach z rodzynkami i skórką z cytryny. Idealna do wieczornej herbatki. Przepis z mojego starego zeszytu.



25 dag mąki
10 dag cukru
8 dag margaryny
2 żółtka
1 szklanka mocnej herbaty
8 dag rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ( dałam całą)
szczypta soli


Rodzynki przebrać, umyć, włożyć do rondelka z herbatą i gotować 5 minut. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy ( u mnie keksówka ) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec 50 - 60 minut w 170-180 st. C. Zimną babkę posypać cukrem pudrem bądź polukrować.

7 komentarzy:

  1. Zrobię na pewno któregoś dnia, ale w malutkiej keksówce i dodam swoje modyfikacje zdrowia :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z herbatą są pyszne! Świetnie wygląda Twoja babka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Modyfikacje zawsze mile widziane :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie babka herbaciana weszła na stałe do wypieków, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A mogę prosić wymiary foremki? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie forma keksowa o długości 32 cm i wysokości 8,5 cm.

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...