Przejdź do głównej zawartości

Babka herbaciana

Jeśli nie jedliście jeszcze babki herbacianej to polecam ten przepis. Babka rozpływająca się w ustach z rodzynkami i skórką z cytryny. Idealna do wieczornej herbatki. Przepis z mojego starego zeszytu.



25 dag mąki
10 dag cukru
8 dag margaryny
2 żółtka
1 szklanka mocnej herbaty
8 dag rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ( dałam całą)
szczypta soli


Rodzynki przebrać, umyć, włożyć do rondelka z herbatą i gotować 5 minut. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy ( u mnie keksówka ) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec 50 - 60 minut w 170-180 st. C. Zimną babkę posypać cukrem pudrem bądź polukrować.

Komentarze

  1. Zrobię na pewno któregoś dnia, ale w malutkiej keksówce i dodam swoje modyfikacje zdrowia :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z herbatą są pyszne! Świetnie wygląda Twoja babka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Modyfikacje zawsze mile widziane :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie babka herbaciana weszła na stałe do wypieków, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A mogę prosić wymiary foremki? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie forma keksowa o długości 32 cm i wysokości 8,5 cm.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.