sobota, 25 lutego 2012

Babka z octem i olejem

Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub kakao. Przepis pochodzi ze strony ciasta.net.



6 jajek
2 szklanki cukru
1 kostka masła albo margaryny
1,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej + 6 łyżek mąki
6 łyżek oleju
2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Masło lub margarynę ucieramy z cukrem dodając stopniowo po żółtku. A gdy żółtka się skończą, dodajemy po jednym białku. Następnie dodajemy olej i dobrze ucieramy. Potem dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze ucieramy. Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy babkowej. Pieczemy około 1 godziny w 175 st. C na drugiej półce od dołu. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...