6 jajek 2 szklanki cukru 1 kostka masła albo margaryny 1,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej + 6 łyżek mąki 6 łyżek oleju 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia |
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem dodając stopniowo po żółtku. A gdy żółtka się skończą, dodajemy po jednym białku. Następnie dodajemy olej i dobrze ucieramy. Potem dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze ucieramy. Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy babkowej. Pieczemy około 1 godziny w 175 st. C na drugiej półce od dołu. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz