Przejdź do głównej zawartości

Czarny Orfeusz

Niesamowite połączenie kakaowego ciasta ucieranego i sera. W przygotowaniu bardzo prosty, a smak jest po prostu boski. Przepis z ,,Kuchni Polskiej" Małgorzaty Caprari.




Ciasto:
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
25 dag margaryny
5 łyżek mleka lub wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
sól

Masa serowa:
50 dag zmielonego białego sera
4 jajka
1 szklanka cukru
pół kostki margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
garść wiórków kokosowych
tłuszcz i bułka tarta do formy


Kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko podgrzewać, stale mieszając na maleńkim ogniu, do chwili gdy powstanie jednolita, gęsta masa. Odlać pół szklanki, a resztę ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej masy dodawać, stale mieszając, po 1 żółtku, a następnie po łyżce przesianej maki z dodatkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą kakaową, przełożyć do natłuszczonej formy tortowej. Przygotować masę serową: pół kostki margaryny o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na krem i dalej ucierać, dodając na przemian po 1 jajku i po 1 łyżce zmielony ser oraz przesiany budyń. Wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć na ciasto kakaowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na około 60 minut. Upieczony placek polać pozostałą masą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.