środa, 15 lutego 2012

Czarny Orfeusz

Niesamowite połączenie kakaowego ciasta ucieranego i sera. W przygotowaniu bardzo prosty, a smak jest po prostu boski. Przepis z ,,Kuchni Polskiej" Małgorzaty Caprari.




Ciasto:
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
25 dag margaryny
5 łyżek mleka lub wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
sól

Masa serowa:
50 dag zmielonego białego sera
4 jajka
1 szklanka cukru
pół kostki margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
garść wiórków kokosowych
tłuszcz i bułka tarta do formy


Kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko podgrzewać, stale mieszając na maleńkim ogniu, do chwili gdy powstanie jednolita, gęsta masa. Odlać pół szklanki, a resztę ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej masy dodawać, stale mieszając, po 1 żółtku, a następnie po łyżce przesianej maki z dodatkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą kakaową, przełożyć do natłuszczonej formy tortowej. Przygotować masę serową: pół kostki margaryny o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na krem i dalej ucierać, dodając na przemian po 1 jajku i po 1 łyżce zmielony ser oraz przesiany budyń. Wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć na ciasto kakaowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na około 60 minut. Upieczony placek polać pozostałą masą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...