czwartek, 16 lutego 2012

Faworki

Cóż innego mogłoby być na Tłusty Czwartek jak nie faworki czy pączki. Tych drugich jeszcze się nie odważyłam usmażyć, ale może w przyszłym roku. Faworki są po prostu boskie, kruche, szybkie w przygotowaniu , tylko schrupać. Przepis z bloga Moje pasje.




230g mąki pszennej tortowej
4 żółtka
20g masła
25ml  spirytusu lub rumu
100ml śmietany
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania



Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić (wyrabiałam w urządzeniu wielofunkcyjnym, to bardzo skraca czas wyrabiania). Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i kroić w paski o szerokości 3 cm a długości 8-10 cm. Na każdym prostokącie zrobić nacięcie i przewlec jeden z końców paska formując faworka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu obustronnie na złoto. Odkładać do odcieknięcia na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Robiłam faworki z tego przepisu i wyszły mniam, mniam... :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...