niedziela, 19 lutego 2012

Muffinki czekoladowe

Klasyczne muffiny czekoladowe pełne czekoladowych kawałków. Najlepsze jeszcze ciepłe gdy czekolada jest jeszcze płynna, po prostu rozpływają się w ustach. Coś dla prawdziwych czekoholików. Przepis z książki ,, Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.




3 łyżki masła
60 -80 g gorzkiej czekolady
200 g mąki
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
2 jajka
150 ml mleka


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło rozpuścić w małym garnuszku na niewielkim ogniu. Czekoladę drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka wymieszać z mlekiem i masłem. Masę jajeczną dodać do mieszaniny mąki z kakao i mieszać tak długo łyżką, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać czekoladę. Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości i piec 20 -25 minut.

2 komentarze:

  1. Muffinki i czekolada-dobre na wszystkie smuteczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w wersji z mleczną czekoladą i również wyszły bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...