Przejdź do głównej zawartości

Tarta z jabłkami

Przepyszna tarta z jabłkami i śmietaną z odrobiną wanilii i nutką cytryny. Idealna do kawki czy herbatki. Przepis z mojego pierwszego zeszytu z przepisami ale od kogo go mam tego nie pamiętam.





 Ciasto:
20 dag mąki
3 dag cukru
10 dag margaryny
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Wierzch:
10 dag cukru
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 laska wanilii
50 dag jabłek
2 łyżki soku z cytryny


Przesianą mąkę zagnieść z margaryną, żółtkiem, cukrem, solą, wodą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ponacinać równomiernie wzdłuż i skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ciasta ponakłuwać wielokrotnie widelcem i ułożyć na nim jabłka nacięciami do góry. Piec około35 minut w 190-200st. C na drugim od dołu poziomie piekarnika. Jajka z cukrem utrzeć na białą, puszystą masę. Laskę wanilii rozciąć ostrym nożem, wyjąć miąższ i dodać razem ze śmietaną do masy jajecznej. Tą masą polać ciasto i piec dalsze 25-35 minut. Ciasto wyjąć z formy dopiero gdy przestygnie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.