środa, 1 lutego 2012

Żeberka z soczewicą

Gdy na dworze mróz, chętnie zjadłoby się coś rozgrzewającego. Dziś proponuję danie łatwe w przygotowaniu i nie zajmujące zbyt wiele czasu na przygotowanie . Przepis pochodzi z książki Barbary Orlińskiej ,, Potrawy jednogarnkowe".




1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych
25 dag soczewicy
5-6 ziemniaków średniej wielkości
mrożona włoszczyzna
2 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
łyżeczka vegety

Żeberka opłukać, zalać 2 litrami wody, soczewicę przebrać, opłukać, dodać do żeberek, gotować godzinę na małym ogniu. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać,dodać do soczewicy razem z włoszczyzną, gotować 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...