Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki maślane

Bułeczki robione na podstawie przepisu na bułeczki z kardamonem tylko tym razem z rodzynkami. Bardzo dobre i te rodzynki mm... Przepis z książki ,,Siedem rodzajów ciast" Icy Provkok.


150 g margaryny lub masła
500 ml mleka
50 g drożdży
1\2 łyżeczki soli
100-150 g cukru
ok. 1 kg mąki
200 g rodzynek

Do posmarowania:
1 jajko

Roztop tłuszcz w garnku, dodaj mleko i podgrzej do temperatury ok. 37 st. C. Odlej trochę płynu do oddzielnego naczynia (najlepsza będzie duża miska) i rozpuść w nim drożdże. Dodaj resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i ok. 3\4 przygotowanej mąki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, następnie dodaj mąkę, oszczędzając ok. 1\2 szklanki na posypanie ciasta i stolnicy. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Posyp powierzchnię ciasta mąką, aby nie wyschło, nakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Poczekaj, aż urośnie do podwójnej objętości. Wyrabiaj ciasto w naczyniu jeszcze przez kilka minut, następnie przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Dodaj resztę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od rąk.  Podziel je na trzy części, każdą pokrój na równe kawałki i formuj z nich równe i gładkie kulki, początkowo mocniej przyciskając, a następnie lekko tocząc je po powierzchni stolnicy. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.Kiedy podwoją objętość, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz w środkowej części piekarnika przez 8-10 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.