wtorek, 13 marca 2012

Bułeczki maślane

Bułeczki robione na podstawie przepisu na bułeczki z kardamonem tylko tym razem z rodzynkami. Bardzo dobre i te rodzynki mm... Przepis z książki ,,Siedem rodzajów ciast" Icy Provkok.


150 g margaryny lub masła
500 ml mleka
50 g drożdży
1\2 łyżeczki soli
100-150 g cukru
ok. 1 kg mąki
200 g rodzynek

Do posmarowania:
1 jajko

Roztop tłuszcz w garnku, dodaj mleko i podgrzej do temperatury ok. 37 st. C. Odlej trochę płynu do oddzielnego naczynia (najlepsza będzie duża miska) i rozpuść w nim drożdże. Dodaj resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i ok. 3\4 przygotowanej mąki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, następnie dodaj mąkę, oszczędzając ok. 1\2 szklanki na posypanie ciasta i stolnicy. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Posyp powierzchnię ciasta mąką, aby nie wyschło, nakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Poczekaj, aż urośnie do podwójnej objętości. Wyrabiaj ciasto w naczyniu jeszcze przez kilka minut, następnie przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Dodaj resztę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od rąk.  Podziel je na trzy części, każdą pokrój na równe kawałki i formuj z nich równe i gładkie kulki, początkowo mocniej przyciskając, a następnie lekko tocząc je po powierzchni stolnicy. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.Kiedy podwoją objętość, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz w środkowej części piekarnika przez 8-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...