Przejdź do głównej zawartości

Muffinki ziołowe z szynką i twarogiem

Tym razem na małą przekąskę proponuję muffinki wytrawne. Nie do końca do nich przekonana, bo w końcu są nie słodkie ale postanowiłam je wypróbować. Efekt okazał się zaskakująco dobry i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę. Przepis z książki ,, Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.





cebula
75 g gotowanej szynki
2 łyżki oliwy
200 g mąki z pełnego przemiału ( u mnie zwykła pszenna )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
jajko
150 g twarogu
4 łyżki mleka
2 łyżki startego ementalera
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka drobno posiekanego tymianku ( u mnie suszony )


Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formy wyłożyć papilotkami. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć szynkę i cebulę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać jajko, twaróg, mleko, ser, sól i pieprz. Dodać cebulę, szynkę i zioła. Masę twarogowo-serową dodać do masy mącznej, całość wymieszać, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 -25 minut na złotobrązowy kolor.

Komentarze

  1. uwielbiam wytrawne muffiny, a zioła idealnie do nich pasują

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.