Przejdź do głównej zawartości

Muffinki

Za oknem już wiosennie a w zamrażalniku jeszcze sporo mrożonych owoców, najwyższa pora je wykorzystać. Najlepiej w muffinkach bo są bardzo szybkie w przygotowaniu gdy mamy natychmiastową ochotę na coś pysznego. Przepis podstawowy od sąsiadki można dowolnie modyfikować zmieniając dodatki. U mnie z owocami i kruszonką pozostałą z bułeczek z nadzieniem.




1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki cukru
2 garście malin
2 garście truskawek
kruszonka ( opcjonalnie)


Wszystkie składniki wymieszać, owoców nie rozmrażać i nałożyć do papilotek. Posypać kruszonką. Ciasto powinno być z grudkami, wtedy będą bardziej puszyste. Piec w 250 st. C na złotobrązowy kolor.

Komentarze

  1. Muffinki są super, szybkie, pyszne i Twoje takie owocowe, w dodatku z kruszonką:) Same pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.