Przejdź do głównej zawartości

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Obawa co do tego jak będzie smakowało to danie z ananasem oczywiście była. Jednak już po pierwszym kęsie zrozumiałam, że była ona nieuzasadniona bo potrawa smakuje wyśmienicie. Przepis pochodzi z bloga Filozofia Smaku.





pół kilograma wieprzowiny bez kości pokrojonej w paski

Marynata:
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki wina Shaoxing lub wytrawnej sherry (pominełam)
1/4 łyżeczki białego pieprzu
4 ząbki czosnku posiekane

Sos:
szklanka wywaru z kurczaka
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
6 łyżeczek sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
6 łyżek ketchupu
5 łyżek octu ryżowego
5 łyżeczek pasty chilli
1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
2 łyżeczki oleju sezamowego ( dałam zwykły)

2 łyżki oleju
2 cebule pokrojone w grubą kostkę
papryka zielona pokrojona w grubszą kostkę ( pominełam )
papryka czerwona pokrojona w grubszą kostkę (dałam dwie czerwone papryki )
pół pęczka dymki posiekanego
pół puszki ananasa pokrojonego w kostkę


Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, dodajemy mięso i odstawiamy na 25 minut. W tym czasie w osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. W woku (smażyłam na patelni) rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy paprykę, cebulę,  i dymkę, cały czas mieszając przez około 4 minuty. Odkładamy na bok. Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy mięso z marynatą, smażymy bez mieszania przez 1-2 minuty, a następnie 3-4 minuty mieszając, lub do momentu aż wieprzowina będzie gotowa. Dodajemy warzywa, ananasa, wlewamy sos. Zagotowujemy, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy dodać odrobinę skrobi i ponownie zagotować sos.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.