Przejdź do głównej zawartości

Babka piaskowa

Uwielbiam ciasta piaskowe i ucierane. Ostatnio naszła mnie ochota na zwyczajne ciasto, padło na babkę. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Idealna na podwieczorek ze szklanką herbaty. Przepis pochodzi z ,,Naj".



4 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
aromat waniliowy
2 łyżki kakao


Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Stale miksując, dosypać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie wlać margarynę i aromat waniliowy (kilka kropel). Odłożyć 1/3 ciasta, zmiksować z kakao. Na dno natłuszczonej i oprószonej mąką formy (u mnie silikonowa) wylać ciemne ciasto, następnie białe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (u mnie 175 st.C) i piec 1 godzinę. Piekłam 45 minut, trzeba sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowa. Jeszcze ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.