poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Ciasto z budyniem

To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykłego ot ciasto i budyń ale po prostu pyszne. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.




3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
3 jajka
płaska łyżka proszku do pieczenia
3 budynie czekoladowe z cukrem
1 l mleka

Z mąki, cukru, roztopionej margaryny, jajek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Jeśli jest za twarde dodać trochę mleka, podzielić na dwie równe części. Budyń ugotować na mleku, musi być gęsty. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Wylać gorący budyń, równomiernie rozprowadzić po cieście. Rozwałkować drugie ciasto i przykryć nim budyń. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w 175 st. C. Wyjąć, a po przestygnięciu włożyć do lodówki aby stężało. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Proste ciasta bardzo często okazują się niebem w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie do ciast z budyniem nie trzeba przkonywać :D uwielbiam w każdej postaci, dlatego wiem, że Twoje ciasto musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciacha z dodatkiem budyniu

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta z budyniem :) Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... ;]
    skuszę się na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...