Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowe muffinki z suszonymi owocami

Trochę inne bo drożdżowe muffinki. Idealne na pierwsze czy drugie śniadanie z filiżanką mleka lub kakao. Bardzo smaczne, nie za słodkie z kawałkami moreli. Idealne. Przepis z książki ,,Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.

















120 ml mleka
21 g świeżych drożdży
250 g mąki
50 g mielonych migdałów
2 łyżki cukru
sól
60 g masła
100 g suszonych moreli lub śliwek ( u mnie morele )



Mleko lekko podgrzać n a średnim ogniu, rozpuścić w nim drożdże, ciągle mieszając. Wymieszać mąkę, migdały, cukier, szczyptę soli, dodać masło w kawałkach, wlać mleko z drożdżami i całość zmiksować na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Suszone owoce pokroić na drobne kawałki i namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami ( piekłam w silikonowej formie). Owoce osączyć. Ciasto wyrobić jeszcze raz na posypanej mąką stolnicy i dodać suszone owoce. Ciasto podzielić na 12 części, uformować kulki i włożyć do foremek. Piec 20 -25 minut w 180 st. C.

Komentarze

  1. taak, z filiżanką kawy / herbaty umilą każde popołudnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.