Przejdź do głównej zawartości

Pieczone skrzydełka w pikantnej marynacie

Ostatnio mam fazę na skrzydełka, hm ja może mniejszą niż mój mąż. Ale nie narzekam bo skrzydełka z tego przepisu są wyśmienite. Przepis pochodzi z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 5/2011.





1 kg skrzydełek z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka płynnego miodu
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanych ziół (np. tymianek, rozmaryn)
3 łyżki oliwy


Skrzydełka umyć i osuszyć. Czosnek obrać. Chili umyć i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ z czosnkiem drobno posiekać. Wymieszać z koncentratem, miodem, szczyptą soli, pieprzem, musztardą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, ziołami i oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Skrzydełka położyć na wyłożonej folią aluminiową, natłuszczonej blasze. Posmarować niewielką ilością marynaty. Piec około 25 min. Od czasu do czasu odwracać i ponownie smarować marynatą.

Komentarze

  1. Własnie wciągnęłam kanapkę na śniadanie, ale po takim wpisie.. marzę już o obiedzie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna marynata, musiały być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio bardzo często piekę skrzydełka. Obowiązkowo w wersji pikantnej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podobne robię. Uwielbiam skrzydełka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.