czwartek, 26 kwietnia 2012

Pieczone skrzydełka w pikantnej marynacie

Ostatnio mam fazę na skrzydełka, hm ja może mniejszą niż mój mąż. Ale nie narzekam bo skrzydełka z tego przepisu są wyśmienite. Przepis pochodzi z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 5/2011.





1 kg skrzydełek z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka płynnego miodu
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanych ziół (np. tymianek, rozmaryn)
3 łyżki oliwy


Skrzydełka umyć i osuszyć. Czosnek obrać. Chili umyć i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ z czosnkiem drobno posiekać. Wymieszać z koncentratem, miodem, szczyptą soli, pieprzem, musztardą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, ziołami i oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Skrzydełka położyć na wyłożonej folią aluminiową, natłuszczonej blasze. Posmarować niewielką ilością marynaty. Piec około 25 min. Od czasu do czasu odwracać i ponownie smarować marynatą.

4 komentarze:

  1. Własnie wciągnęłam kanapkę na śniadanie, ale po takim wpisie.. marzę już o obiedzie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna marynata, musiały być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio bardzo często piekę skrzydełka. Obowiązkowo w wersji pikantnej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podobne robię. Uwielbiam skrzydełka :)

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...