Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z rzodkiewką, rzeżuchą i pstrągiem

Idzie wiosna więc cóż jakaś lekka sałatka by się przydała. Witaminy zawsze mile widziane a do tego rybka z kwasami omega-3 i koniecznie sos winegret. Zastrzyk energii na dobry dzień. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" 2/ 2012.




320 g wędzonego pstrąga bez skóry
2 opakowania mieszanych sałat
2 pęczki rzodkiewki
garść rzeżuchy

Winegret:
szczypior z 1 dymki
1-2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 obrany ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy Dijon ( u mnie sarepska )
1 łyżka octu winnego
100 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz


Winegret" szczypior opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cukier rozpuścić w soku z cytryny. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać musztardę i ocet, dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać oliwę i mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą i pieprzem, dodać szczypior, wstawić do lodówki. Z pstrąga usunąć wszystkie ości. W dużej misce wymieszać liście sałaty. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, wymieszać z sałatą. Sałatę wyłożyć na talerze, na każdej porcji rozłożyć kawałki ryby, posypać rzeżuchą i polać sosem winegret.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.