Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowy bananowiec

Miałam niesamowitą ochotę na jakieś ciasto z czekoladą, oczywiście nie mogłam się zdecydować. Kolejka przepisów do wypróbowania osiągnęła kolosalne wymiary. Padło jednak na  te oto ciasto z książki Wendy Hobson ,, 1000 klasycznych ciast i ciasteczek". Nie zawiodłam się na nim bo jest pyszne, chociaż zawartość bananów nie była wyczuwalna.





150 g masła albo margaryny
150 g brązowego cukru
150 g czekolady deserowej
2 banany, rozgniecione
3 jajka, roztrzepane
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem i czekoladą. Zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy banany, jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej i pieczemy 1 godzinę w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 st. C, do suchego patyczka. Zostawiamy ciasto w formie na 5 minut, a potem wykładamy na kratkę kuchenną i studzimy.

Komentarze

  1. Czekolada i banany to duet idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie super wybór, pyszny, czekoladowy, bananowy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam kiedys podobne, bylo pyszne, twoje prezentuje sie rownie cudownie! Polaczenie bananow i czekolady to zawsze strzal w dziesiatke.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.