Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z owocami

Bardzo byłam ciekawa jak smakują muffiny z budyniowym proszkiem. Byłam przerażona ilością oleju ale wyszły rewelacyjne, wprost rozpływały się w ustach. Więc jeśli ktoś z Was ma jeszcze w zamrażalce jakieś mrożone owoce tak jak ja polecam upiec te oto muffinki. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" 2/2012.




2 opakowania budyniu waniliowego
190 g mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia
3 jajka
starta skórka z 1/2 cytryny
1 cukier waniliowy
200 g cukru pudru
250 ml oleju
200-250 g mrożonych owoców (u mnie maliny i jagody)
cukier puder do obtoczenia owoców

Budynie wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielić. Żółtka wymieszać ze skórką z cytryny, potem ubić, stopniowo wsypując cukier waniliowy i cukier puder. Następnie dalej ubijając cienką strużką wlać olej. Wsypać budyń z mąką, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, po łyżce dodawać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do połowy wysokości. Zamrożone owoce obtoczyć w cukrze pudrze, rozłożyć na cieście, przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170 st. C około 25 minut.

Komentarze

  1. Szkoda,że nie mam w zamrażalce żadnych owoców. Podoba mi się ten dodatek budyniu;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.