Przejdź do głównej zawartości

Syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek nazywany jest też dmuchawcem, mleczem. To pięknie kwitnące ziele ma wiele nazw i wiele zastosowań. Ja postanowiłam zamknąć jego smak w słoiku w postaci syropu. Świetny do herbaty jak i do chleba, ładnie zapakowany można ofiarować komuś w prezencie. Przepis znaleziony w ,,Sól i pieprz".





3 garście kwiatów mniszka (u mnie 4 )
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
750 ml wody

Kwiaty rozłożyć na białej ściereczce i poczekać, aż różne żyjątka  opuszczą kwiaty. Następnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić na całą noc. Następnego dnia durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczką, ustawić na garnku, przecedzić wywar z kwiatkami. Do płynu zebranego w garnku dodać cukier i sok z cytryny, gotować na małym ogniu około 15 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści. potem gotować bez przykrycia na bardzo małym ogniu jeszcze 15 minut ( syrop powinien mieć płynną konsystencję, nie może być za rzadki, ani też zbyt gęsty). Syrop wlać do przygotowanych wcześniej słoików i zakręcić.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.