czwartek, 10 maja 2012

Syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek nazywany jest też dmuchawcem, mleczem. To pięknie kwitnące ziele ma wiele nazw i wiele zastosowań. Ja postanowiłam zamknąć jego smak w słoiku w postaci syropu. Świetny do herbaty jak i do chleba, ładnie zapakowany można ofiarować komuś w prezencie. Przepis znaleziony w ,,Sól i pieprz".





3 garście kwiatów mniszka (u mnie 4 )
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
750 ml wody

Kwiaty rozłożyć na białej ściereczce i poczekać, aż różne żyjątka  opuszczą kwiaty. Następnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić na całą noc. Następnego dnia durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczką, ustawić na garnku, przecedzić wywar z kwiatkami. Do płynu zebranego w garnku dodać cukier i sok z cytryny, gotować na małym ogniu około 15 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści. potem gotować bez przykrycia na bardzo małym ogniu jeszcze 15 minut ( syrop powinien mieć płynną konsystencję, nie może być za rzadki, ani też zbyt gęsty). Syrop wlać do przygotowanych wcześniej słoików i zakręcić.

3 komentarze:

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...