Przejdź do głównej zawartości

Calzone

Calzone to potrawa z kuchni włoskiej i jest to tak jakby rodzaj pizzy zawijany na kształt pieroga. Wyszperałam ten przepis na  już dawno temu i calzone gości na moim stole dosyć często. Ja zrobiłam kilka małych calzone ale można zrobić jeden duży pieróg.




Ciasto:
ok 30 g drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
250 ml wody lub mleka
łyżka oliwy
2-3 szklanki mąki


Nadzienie:
koncentrat pomidorowy
czerwona papryka
20 dag kiełbasy
cebula
15 dag pleśniowego sera
ulubione zioła (u mnie bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
1 jajo do posmarowania ciasta, lub woda z solą

W letniej wodzie lub mleku rozpuszczamy, cukier, sól i drożdże. Po chwili wlewamy miksturę do przesianej mąki, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie kroimy: na cienkie paseczki paprykę i lekko ją solimy, by puściła sok i zapach, kiełbasę w plasterki a cebulę  w cieniutkie talarki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, (u mnie kilka mniejszych) na który nakładamy koncentrat pomidorowy i farsz pozostawiając brzegi do sklejenia ciasta.  Farsz posypujemy ulubionymi ziołami i rozkruszonym serem pleśniowym. Placek sklejamy jak pieróg. smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na około 15-20 minut, aż się zrumieni.

Komentarze

  1. Uwielbiam! Wiem, ze to strasznie grzeszne danie, ale czasem nie moge sie oprzec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, bardzo lubię calzone.

    Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

    OdpowiedzUsuń
  3. o, drożdżowe pierożki! ale piękne. i pysznie nadziane ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Calzone jest wręcz uzależniające;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie i to nadzienie.., od poniedziałku w lidlu tydzień włoski, na pewno znajdę inspirację na coś równie pysznego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.