Przejdź do głównej zawartości

Gulasz z papryką

Chęć na coś treściwszego pozwoliła mi zrobić ten pyszny węgierski gulasz z kluseczkami. Pierwszy raz w życiu sama robiłam kluski. Pamiętam ich smak z dzieciństwa jak w wakacje, będąc u babci na śniadanie dostawałam talerz mlecznej zupy z kluseczkami, nie zapomniany smak. U mnie w gulaszu oczywiście smakują inaczej,też pyszne, ale nie ma to jak babcine. Przepis pochodzi z ,,Soli i Pieprzu" 2/2012.


40 g wędzonego boczku
2 łyżki smalcu
2 cebule
500 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę (u mnie łopatka)
sól
mielona papryka
500 ml bulionu mięsnego
3 oczyszczone papryki
3 pomidory bez skóry
250 g kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki

Kluski lane:
400 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
woda

Boczek pokroić w cienkie paski, wytopić. Dodać smalec, roztopić, wsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać wieprzowinę i na dużym ogniu zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić solą i papryką, dusić na średnim ogniu około 60 minut, podlewając bulionem. Papryki pomidory pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dodać paprykę i resztę bulionu, dusić 15 minut. Dodać pomidory, dusić 10 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną sosu z gulaszu, żeby śmietana się nie zwarzyła. Gotować na małym ogniu jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Kluski: mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i olej. Mieszając, wlać tyle wody, by wyszło rzadkie ciasto, odstawić na 15 minut. Porcje ciasta wkładać na sito do lanych klusek i wyciskać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, żeby się nie sklejały. Mieszać, a gdy kluski wypłyną na wierzch gotować 3 minuty. Podać do gulaszu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.