Przejdź do głównej zawartości

A' la pizza na cieście twarogowym

To jest coś pysznego, niby pizza ale w smaku nie przypomina pizzy dzięki zawartości białego i topionego sera w cieście. Dodatki można dowolnie komponować według własnego upodobania. Na przepis natknęłam się na .






Ciasto:
ok 500 g mąki
ok 50 g świeżych drożdży
ok 4 łyżki ciepłej wody
ok 200 g twarogu
2 trójkąty sera topionego ok. 50 g
250 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
pieprz

    Pasta serowa:
    ok 150 g sera żółtego
    2 łyżki majonezu
    pęczek pietruszki
    pieprz

    Dodatki:
    ok. 60 g salami (u mnie polędwica)
    1 duży pomidor
    keczup

    Składniki ciasta zagniatamy i rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Nakłuwamy i odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Pasta serowa: wszystkie składniki zmiksować lub ser starty na drobnych oczkach wymieszać z posiekaną pietruszką, dodać majonez i doprawić pieprzem. Na ciasto na całą powierzchnię nakładamy masę serową. Na wierzch nakładamy plastry salami i pokrojone w plasterki pomidory, lekko dociskamy tak by salami i pomidory lekko wtopiły się w ciasto. Wierzch polewamy keczupem (polałam po upieczeniu). Pieczemy w 250 st. C około 15 - 20 minut.

    Komentarze

    Popularne posty z tego bloga

    Proste ciasto miodowe

    Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




    100 g masła albo margaryny
    2 łyżki cukru
    4 łyżki jasnego płynnego miodu
    2 jajka, delikatnie roztrzepane
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka wody

    Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




    Sałatka z czerwoną fasolą

    Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


    jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

    Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

    Sałatka z zupek chińskich

    Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





    1 pierś z kurczaka
    2 świeże papryki
    1 opakowanie płatków migdałowych
    3 zupki vifon rosół z kury
    majonez
    sól
    pieprz

    Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.