wtorek, 26 czerwca 2012

A' la pizza na cieście twarogowym

To jest coś pysznego, niby pizza ale w smaku nie przypomina pizzy dzięki zawartości białego i topionego sera w cieście. Dodatki można dowolnie komponować według własnego upodobania. Na przepis natknęłam się na .






Ciasto:
ok 500 g mąki
ok 50 g świeżych drożdży
ok 4 łyżki ciepłej wody
ok 200 g twarogu
2 trójkąty sera topionego ok. 50 g
250 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
pieprz

    Pasta serowa:
    ok 150 g sera żółtego
    2 łyżki majonezu
    pęczek pietruszki
    pieprz

    Dodatki:
    ok. 60 g salami (u mnie polędwica)
    1 duży pomidor
    keczup

    Składniki ciasta zagniatamy i rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Nakłuwamy i odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Pasta serowa: wszystkie składniki zmiksować lub ser starty na drobnych oczkach wymieszać z posiekaną pietruszką, dodać majonez i doprawić pieprzem. Na ciasto na całą powierzchnię nakładamy masę serową. Na wierzch nakładamy plastry salami i pokrojone w plasterki pomidory, lekko dociskamy tak by salami i pomidory lekko wtopiły się w ciasto. Wierzch polewamy keczupem (polałam po upieczeniu). Pieczemy w 250 st. C około 15 - 20 minut.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

    Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...