Przejdź do głównej zawartości

Muffinki makowe z lukrem cytrynowym

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i to bardzo szybko to polecam te muffinki. Idealne połączenie maku i cytryny na pewno przypadnie Wam do gustu. Przepis z książki ,, Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.



cytryna
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki
2 łyżki mielonego maku (u mnie nie mielony)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
4 łyżki cukru pudru

Cytrynę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Za pomocą specjalnego narzędzia ściąć z cytryny 2 łyżeczki wiórków skórki i zetrzeć na tarce dwie łyżeczki skórki. Cytrynę wycisnąć, zostawić na lukier dwie łyżeczki soku cytrynowego. Masło rozpuścić w małym garnuszku na niewielkim ogniu i ostudzić. Następnie wymieszać je z cukrem, jajkami, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z łyżką maku, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masę jajeczną dodać do masy mącznej i mieszać tak długo łyżką, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości i piec 20-25 minut w 180 st.C. Ostudzić. Cukier puder wymieszać z resztą soku cytrynowego na jednolitą masę i posmarować muffinki lukrem. Ozdobić wiórkami ze skórki cytrynowej i posypać pozostałym makiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.