niedziela, 3 czerwca 2012

Muffinki makowe z lukrem cytrynowym

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i to bardzo szybko to polecam te muffinki. Idealne połączenie maku i cytryny na pewno przypadnie Wam do gustu. Przepis z książki ,, Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.



cytryna
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki
2 łyżki mielonego maku (u mnie nie mielony)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
4 łyżki cukru pudru

Cytrynę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Za pomocą specjalnego narzędzia ściąć z cytryny 2 łyżeczki wiórków skórki i zetrzeć na tarce dwie łyżeczki skórki. Cytrynę wycisnąć, zostawić na lukier dwie łyżeczki soku cytrynowego. Masło rozpuścić w małym garnuszku na niewielkim ogniu i ostudzić. Następnie wymieszać je z cukrem, jajkami, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z łyżką maku, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masę jajeczną dodać do masy mącznej i mieszać tak długo łyżką, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości i piec 20-25 minut w 180 st.C. Ostudzić. Cukier puder wymieszać z resztą soku cytrynowego na jednolitą masę i posmarować muffinki lukrem. Ozdobić wiórkami ze skórki cytrynowej i posypać pozostałym makiem.

3 komentarze:

  1. fajne, z makiem nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mak i cytrusy to jedne ze smaczniejszych połączeń

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam babeczek makowych, albo po prostu tego faktu nie kojarzę. Jak dla mnie bardzo fajnym rozwiązaniem są muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ do których mogę dodać cukierki z mieszanki wedlowskiej. Taki zestaw jest najsłodszy :)

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...