Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane spaghetti z bekonem

Jedna z moich ulubionych zapiekanek. Prosta i szybka w wykonaniu idealnie sprawdzi się na kolację a nawet na obiad. Smakuje wprost rewelacyjnie z chili i ciągnącą się mozzarellą. Przepis wyszperany w starym wydaniu ,,Soli i Pieprzu".






300 g spaghetti
sól
200 g sera mozzarella
250 g bekonu pokrojonego w plastry
100 g szalotek
3 ząbki czosnku
1 papryka chili
1 łyżka oliwy
200 ml bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
200 ml śmietany (u mnie18%)
pieprz
gałka muszkatołowa
1 pęczek natki pietruszki
listki bazylii


Spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Makaron plastry sera i bekonu ułożyć warstwami w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Szalotki i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili oczyścić, przekroić na pół, usunąć pestki, strąk pokroić w kosteczkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, czosnek i chili. Wlać bulion i śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron równomiernie polać sosem, piec 20 - 30 minut. Gotową zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki i ewentualnie udekorować listkami bazylii.










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.