czwartek, 26 lipca 2012

Babeczki z jagodami i sosem holenderskim

Jagody, jagody i jeszcze raz jagody. Tym razem skusiły mnie babeczki jagodowe z pysznym sosem holenderskim - idealne połączenie, zjadłam ich, aż za dużo. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji wiedząc, że na jednej się nie skończy a i tak było za mało. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" numer 3/2012.






2 jajka
sól
80 g drobnego cukru
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
4 łyżki jagód (u mnie więcej, sypałam na oko)

Sos:
100 g masła
2 żółtka
1 i 1/2 płynnego miodu
1/2 łyżki soku z cytryny



Sos: masło włożyć do małego garnka, roztopić na małym ogniu, usunąć wytworzoną pianę. Żółtka wlać do miski ze stali szlachetnej i ubić z 1 łyżką wody. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą, żółtka od razu dalej ubijać. Po trochę dodawać płynne masło, ubijać jeszcze około 20 minut. Gdy powstanie kremowa masa, cienkim strumieniem wlać miód z sokiem z cytryny, cały czas ubijając.
Babeczki: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka roztrzepać z łyżką gorącej wody. Następnie ubić, stopniowo wsypując cukier. Oba rodzaje mąki wymieszać, dodać do masy z żółtek, utrzeć. Na koniec dodawać po łyżce pianę z białek. Ciasto wlać do natłuszczonych i wysypanych mąką foremek (u mnie silikonowe), wierzch posypać jagodami. Piec w 180 st. C około 25 minut. Babeczki wyjąć, gdy z wierzchu nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło, polane sosem.

3 komentarze:

  1. Nie spotkałem się z sosem holenderskim na słodko, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...