poniedziałek, 23 lipca 2012

Jagodzianki waniliowe

Ciąg dalszy jagodowego szaleństwa, tym razem jagodzianki z przepisu Liski, rewelacyjne. Robiłam je już dwa razy i wciąż nie mam dosyć. Nie dosyć, że jest tam wanilia to jeszcze skórka cytrynowa (zamieniłam na pomarańczową), połączenie które mi naprawdę smakuje.





Zaczyn: 
20 g drożdży 
1/2 szklanki mleka ( szklanka o pojemności 200 ml )
1/2 szklanki mąki 
1/4 łyżeczki cukru 

ciasto: 
120 g masła o temperaturze pokojowej 
3/4 szklanki cukru 
3 żółtka 
1/2 szklanki mleka 
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy 
1/4 łyżeczki soli 
2 łyżki skórki z cytryny ( u mnie  pomarańczowa)
3,5 szklanki mąki 


Dodatkowo:
jagody
cukier waniliowy
cukier




Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 minutach dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią (przykryłam bawełnianą ściereczką) i zostawić na 30 minut. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut. Następnie podzielić ciasto na 15 części (robiłam mniejsze i wyszło mi ich trochę więcej), z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem. 
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia. 



2 komentarze:

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...