Przejdź do głównej zawartości

Gofry cynamonowe

Gdy zobaczyłam te gofry na tym blogu dostałam ślinotoku. Ale trochę czasu upłynęło do momentu kiedy je zrobiłam. Gofry jadłam zawsze tylko z przepisu mamy na proszku do pieczenia (kiedyś go podam) ale drożdżowych nigdy nie robiłam. I powiem szczerze, że będę je co jakiś czas powtarzać.










500 g mąki tortowej
250 ml pełnotłustego mleka
1 jajko
10 g soli
25 g drobnego cukru
50 g świeżych drożdży
200 g masła
200 g cukru w perełkach
25 g cynamonu


Podgrzewamy lekko mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże. Powoli miksujemy mąkę z mlekiem, jajkiem i drobnym cukrem. (Jeśli mikser się nie wyrabia, posługujemy się łyżką). Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy miękkie masło i sól i miksujemy dalej na wyższych obrotach. Kiedy ciasto odchodzi od końcówek miksera dodajemy cynamon miksując powoli. Odstawiamy mikser. Dodajemy cukier w perełkach mieszając delikatnie i tylko do połączenia składników. Odważamy 50 g kawałki . Uzyskamy w ten sposób 12-15 małych gofrów. Układamy je obok siebie, zachowując odległości, na stolnicy. Przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut(moje ciasto było dość rzadkie, więc wyrośnięte ciasto nakładałam łyżką od razu do gofrownicy). Pieczemy w gofrownicy wysmarowanej masłem.

Komentarze

  1. Bardzo lubię dodatek cynamonu, robiłem kiedyś gofry cynamonowe, ale tradycyjne, nie drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.