niedziela, 29 lipca 2012

Gofry cynamonowe

Gdy zobaczyłam te gofry na tym blogu dostałam ślinotoku. Ale trochę czasu upłynęło do momentu kiedy je zrobiłam. Gofry jadłam zawsze tylko z przepisu mamy na proszku do pieczenia (kiedyś go podam) ale drożdżowych nigdy nie robiłam. I powiem szczerze, że będę je co jakiś czas powtarzać.










500 g mąki tortowej
250 ml pełnotłustego mleka
1 jajko
10 g soli
25 g drobnego cukru
50 g świeżych drożdży
200 g masła
200 g cukru w perełkach
25 g cynamonu


Podgrzewamy lekko mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże. Powoli miksujemy mąkę z mlekiem, jajkiem i drobnym cukrem. (Jeśli mikser się nie wyrabia, posługujemy się łyżką). Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy miękkie masło i sól i miksujemy dalej na wyższych obrotach. Kiedy ciasto odchodzi od końcówek miksera dodajemy cynamon miksując powoli. Odstawiamy mikser. Dodajemy cukier w perełkach mieszając delikatnie i tylko do połączenia składników. Odważamy 50 g kawałki . Uzyskamy w ten sposób 12-15 małych gofrów. Układamy je obok siebie, zachowując odległości, na stolnicy. Przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut(moje ciasto było dość rzadkie, więc wyrośnięte ciasto nakładałam łyżką od razu do gofrownicy). Pieczemy w gofrownicy wysmarowanej masłem.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię dodatek cynamonu, robiłem kiedyś gofry cynamonowe, ale tradycyjne, nie drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...