Przejdź do głównej zawartości

Penne z boczkiem

Ostatnio mam fazę na makarony. Ciągle na naszym stole goszczą różnego rodzaju zapiekanki czy spaghetti. Tym razem delektujemy się smakiem tej oto pysznej i łatwej zapiekanki, którą zrobimy w godzinkę. Przepis z ,, Soli i pieprzu"  z numeru 6/2011.








500 g makaronu penne
sól
pieprz
200 g boczku
2 ząbki czosnku
3 jajka
250 g kwaśnej śmietany 12%
100 g kwaśnej śmietany 30%
50 g startego parmezanu
1 łyżeczka tymianku
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Boczek pokroić w paski. Czosnek obrać i posiekać. Jajka wymieszać ze śmietanami, parmezanem, czosnkiem i tymiankiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Makaron i boczek włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać sosem śmietanowym i obłożyć wiórkami masła. Piec około 30 minut na złoty kolor.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.