Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kurkami

Gdy tylko w lesie zaczynają się kurki od razu lecę ich nazbierać. Uwielbiam chodzić na grzyby, najlepiej mi się je zbiera z moim mężem. Mogłabym godzinami tak chodzić po lesie i wypatrywać grzybów. I często tak właśnie jest. Gorzej jest potem gdy wrócę do domu i muszę przebierać te stosy grzybów, z czego część tak pięknych okazów muszę się pozbyć bo są robaczywe. Kurki to jedne z tych grzybów gdzie robaczki pojawiają się rzadko. Tym razem ich smak postanowiłam zamknąć w pierożkach. Pomysł na farsz z Wielkiego Żarcia.


Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
odrobina soli
ok. 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
40 dag kurek
1 cebula
vegeta
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
kiełbasa lub boczek
cebula

Ciasto:mąkę przesiać na stolnicę, a środku zrobić wgłębienie i wbić jajko, posolić i dolać tyle wody aby powstało miękkie ciasto. Zagnieść. Farsz: kurki obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kurkami. Wymieszane kurki z cebulą włożyć na patelnię z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Posypać vegetą. Ewentualnie solą i pieprzem jeśli trzeba. Wałkować ciasto, wykrawać kółka i zlepiać pierożki. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Kiełbasę lub boczek i cebulę pokroić i podsmażyć. Pierogi posypać kiełbaską z cebulą.

Komentarze

  1. nie pomyślałam wcześniej o wykorzystaniu kurek do pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pierogi w każdej postaci, ale z kurkami nie miałam okazji jeść. Smaku mi narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu widzę boczek i kurki, poproszę podwójną porcję z dużą ilością okrasy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.