Przejdź do głównej zawartości

Sycący krupnik

Rzadko gotuję zupy, jakoś za nimi nie przepadam, ale od czasu do czasu jakąś tam upichcę jeśli najdzie mnie ochota. Pamiętam, że w dzieciństwie nie lubiłam krupniku, ale gdy zobaczyłam w Tele Tygodniu przepis na ten krupnik z ,,fasolą" postanowiłam go ugotować. Krupniczek okazał się bardzo dobry i pewnie od czasu do czasu go ugotuję.








12 dag białej fasoli
10 dag kaszy jęczmiennej
sól
pieprz
25 dag wędzonego boczku
1 marchew
1/4 małego selera
łyżka smalcu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać świeżą wodą, gotować pół godziny. Kaszę opłukać i wsypać do garnka z zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować 25 minut. Boczek pokroić w kostkę. Kiedy po pół godzinie fasola zmięknie, dodać do niej boczek i gotować razem jeszcze 20 minut. Marchew i seler pokroić na kawałki. Obsmażyć na smalcu, wrzucić do zupy i gotować razem przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać kaszę i natkę pietruszki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.