środa, 25 lipca 2012

Zapiekanka ziemniaczana

Kolejna zapiekanka, tym razem ziemniaczana. Ot kilka prostych składników i wychodzi pyszna  kolacyjka. Na dodatek łatwa do zrobienia, nie sprawi kłopotu nawet nowicjuszom w gotowaniu. Przepis z ,, Soli i Pieprzu" z numeru 12/2011.




1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
200 g żółtego sera
400 g śmietany
1 łyżeczka posiekanego tymianku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
800 g zwartych ziemniaków


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Czosnek obrać, przekroić i natrzeć naczynie żaroodporne, następnie posmarować masłem. Przygotować sos serowy: ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 100 g wymieszać ze śmietaną oraz tymiankiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć dachówkowo w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem serowym i oprószyć pozostałym serem. Zapiekać około 45 minut.



4 komentarze:

  1. Kocham ziemniaki w formie zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tomek! to dokładnie tak jak ja, to chyba moja najbardziej ulubiona forma ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tomek, Akanak, dołączam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako fanka dań bezmięsnych zachęcam do skorzystania z przepisu :) Wychodzi bezbłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...