Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ,,Pysio"

Ciasta przekładane to jedne z moich ulubionych, chociaż i tak kocham wszystko co słodkie. To ciasto naprawdę przypadło nam do gustu, nie za słodkie i na dodatek z delicjami. Jeżeli ktoś nie lubi śnieżki może ją spokojnie zastąpić śmietaną 30 lub 36%. Przepis z .





Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 łyżka oleju

Masa 1:
0,5 litra soku pysio zielonego
0,5 litra soku pysio pomarańczowego "marchew-banan-jabłko"
2 duże budynie waniliowe
4 łyżki cukru
2 łyżki masła

Masa 2:
200 ml zimnego mleka
1 śnieżka
1 galaretka czerwona.

Dodatkowo:
2 paczki delicji
2 lub 3 galaretki czerwone


Biszkopt: białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych stopniowo dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając.Dodać olej. Na koniec przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki i upiec na złoty kolor.
Masa1: z pół litra soku pysio zielonego odlać szklankę soku i rozmieszać w niej 1 budyń waniliowy, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru i łyżką masła. Do gotującego soku wlać rozmieszany budyń zagotować. Jeszcze ciepły wylać na biszkopt i równomiernie rozsmarować.Tak samo postąpić z
drugą połową soku pomarańczowego.W jeszcze ciepłą masę
wbijamy delicje i czekamy aż ciasto ostygnie.
Masa 2: ubić śnieżkę w 200 ml zimnego mleka,dodać tężejącą galaretkę rozrobioną w pół szklanki wody.Wylać na delicje i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wylać galaretkę z 2 lub 3 galaretek (u mnie 1 galaretka bo miałam za niską blachę).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.