wtorek, 21 sierpnia 2012

Ciasto ,,Pysio"

Ciasta przekładane to jedne z moich ulubionych, chociaż i tak kocham wszystko co słodkie. To ciasto naprawdę przypadło nam do gustu, nie za słodkie i na dodatek z delicjami. Jeżeli ktoś nie lubi śnieżki może ją spokojnie zastąpić śmietaną 30 lub 36%. Przepis z .





Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 łyżka oleju

Masa 1:
0,5 litra soku pysio zielonego
0,5 litra soku pysio pomarańczowego "marchew-banan-jabłko"
2 duże budynie waniliowe
4 łyżki cukru
2 łyżki masła

Masa 2:
200 ml zimnego mleka
1 śnieżka
1 galaretka czerwona.

Dodatkowo:
2 paczki delicji
2 lub 3 galaretki czerwone


Biszkopt: białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych stopniowo dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając.Dodać olej. Na koniec przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki i upiec na złoty kolor.
Masa1: z pół litra soku pysio zielonego odlać szklankę soku i rozmieszać w niej 1 budyń waniliowy, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru i łyżką masła. Do gotującego soku wlać rozmieszany budyń zagotować. Jeszcze ciepły wylać na biszkopt i równomiernie rozsmarować.Tak samo postąpić z
drugą połową soku pomarańczowego.W jeszcze ciepłą masę
wbijamy delicje i czekamy aż ciasto ostygnie.
Masa 2: ubić śnieżkę w 200 ml zimnego mleka,dodać tężejącą galaretkę rozrobioną w pół szklanki wody.Wylać na delicje i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wylać galaretkę z 2 lub 3 galaretek (u mnie 1 galaretka bo miałam za niską blachę).

4 komentarze:

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...