Przejdź do głównej zawartości

Curry z cukinią

Nie narzekam na nadmiar cukinii, który pojawił się u mnie w domu próbuję ją jakoś wykorzystać. Tym razem jest to curry przyprawione kurkumą, kolendrą, imbirem, kminem i nutką kokosa, po prostu boskie i bardzo szybkie. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 9/2011.





1 cukinia
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka chili
3 cebule
2 ząbki czosnku
600 g filetów z kurczaka
250 g ryżu
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
mielona kolendra
imbir
kmin rzymski
350 ml bulionu drobiowego
200 g mleka kokosowego

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w ćwierćplasterki. Papryki umyć, osuszyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie paski. Ryż ugotować na sypko. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Włożyć cukinię i papryki. Mieszając, smażyć ok. 5 minut. Dodać mięso i smażyć ok. 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, imbirem i kminem. Wlać bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do potrawki dodać ryż. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.