Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik z kruszonką

Trwa sezon jabłkowy, więc nie może zabraknąć jabłecznika. Jest on idealny, taki tradycyjny na drożdżowym spodzie i z przepyszną kruszonką, nie można się mu oprzeć. Nieodparta pokusa ciągnąca mnie do niego pozwoliła mi zjeść nieprzyzwoicie  o zgrozo dużo kawałków. Przepis ze starego numeru ,,Soli i Pieprzu".




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
20 g drożdży
250 ml mleka
100 g masła
80 g cukru
sól
2 jajka

Owoce:
1,5 kg jabłek
sok z jednej cytryny
3 łyżki bułki tartej
cukier

Kruszonka:
125 g masła
200 g mąki
125 g cukru




Do mąki dodać drożdże rozpuszczone w mleku, miękkie masło, cukier, szczyptę soli i jajka. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę przykrytą pergaminem. Posypać bułką tartą, rozłożyć cząstki jabłek, posypać 2 łyżkami cukru. Kruszonka: masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrabiać, aż powstaną grudki. Kruszonką równomiernie posypać jabłka. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku 35 - 40 minut.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.