Przejdź do głównej zawartości

Żeberka w sosie śmietanowym

Żeberka to jest coś co kusi mnie od czasu do czasu. Tym razem skusiły mnie żeberka z dodatkiem... kakao właśnie. Cóż za dziwne połączenie żeby do mięsa dodać kakao, do ciasta to rozumiem ale żeby do żeberek. A jednak smakowały wyśmienicie i na pewno będę je robić co jakiś czas, chociaż rzadko robię to samo danie chyba, że bardzo posmakuje mojemu mężowi to dla Niego robię. Przepis znalazłam na opakowaniu przypraw ,,Kamis".



1 kg żeberek
1 łyżeczka kakao
1 łyżka mąki
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki oregano


Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec żeberka przez 25 minut. Wymieszać: kakao, mąkę, wodę, miód, sól i przyprawy. Powstałym sosem polać żeberka. Piec przez dalsze 30 minut. Po upieczeniu ułożyć na półmisku a pozostały na blasze sos zlać do garnka. Do sosu dodać śmietanę, zagotować i polać nim żeberka.

Komentarze

  1. Ciekawe połączenie z kakao, wyglądają pysznie, a ja uwielbiam żeberka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.