piątek, 14 września 2012

Żeberka w sosie śmietanowym

Żeberka to jest coś co kusi mnie od czasu do czasu. Tym razem skusiły mnie żeberka z dodatkiem... kakao właśnie. Cóż za dziwne połączenie żeby do mięsa dodać kakao, do ciasta to rozumiem ale żeby do żeberek. A jednak smakowały wyśmienicie i na pewno będę je robić co jakiś czas, chociaż rzadko robię to samo danie chyba, że bardzo posmakuje mojemu mężowi to dla Niego robię. Przepis znalazłam na opakowaniu przypraw ,,Kamis".



1 kg żeberek
1 łyżeczka kakao
1 łyżka mąki
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki oregano


Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec żeberka przez 25 minut. Wymieszać: kakao, mąkę, wodę, miód, sól i przyprawy. Powstałym sosem polać żeberka. Piec przez dalsze 30 minut. Po upieczeniu ułożyć na półmisku a pozostały na blasze sos zlać do garnka. Do sosu dodać śmietanę, zagotować i polać nim żeberka.

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie z kakao, wyglądają pysznie, a ja uwielbiam żeberka :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...