Przejdź do głównej zawartości

Gulasz z kluseczkami

Zaczęły się jesienne chłody a nic tak nie rozgrzeje jak talerz gorącego gulaszu. Idealny z papryką, ziołami i na dodatek są w nim pyszne kluseczki. Przepis z książki Jolanty Muras ,,Gulasze i potrawki''.





1/2 kg mięsa wieprzowego od szynki
2 cebule
2 czerwone papryki
1 mały koncentrat pomidorowy
majeranek
bazylia
papryka mielona
sól
pieprz
olej do smażenia

Kluseczki:
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól


Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i zrumieniamy na tłuszczu. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w talarki i zeszkloną na tłuszczu cebulkę, oprószamy solą i pieprzem. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W czasie duszenia uzupełniamy odparowaną wodę, mieszamy od czasu do czasu. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodajemy paprykę, doprawiamy ziołami i dusimy jeszcze 15-20 minut. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy niewielką ilością wody, wlewamy do gulaszu. Na kilka minut przed końcem duszenia przygotowujemy kluseczki: jajko mieszamy z mąką i szczyptą soli, łyżeczką nakładamy ciasto na gotujący się gulasz.

Komentarze

  1. Uwielbiam gulasze,wygląda rewelacyjnie,ostatnio zrobiłam wg.przepisu Okrasy z plackami gryczanymi:)danie wyszło super,zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.