środa, 17 października 2012

Makaron z parówkami w sosie

Bardzo łatwe ale pyszne i syte danie, które może nam troszeczkę urozmaicić kolację. Jedną z zalet jest to, że można je bardzo szybko przygotować a potem spokojnie cieszyć się jego smakiem. Przepis z   tego bloga.




25 dag krótkiego makaronu
1 średnia cebula
około 50 dag parówek
2 puszki pomidorów bez skórki
30 dag mrożonego groszku
2 łyżki masła lub margaryny
3 dag mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżeczki rosołu warzywnego w proszku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól,pieprz


Makaron gotujemy al`dente. Odsączamy na sitku. Cebulą kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla na mocno rozgrzane masło, podsmażamy aż stanie się szklista. Wsypujemy mąkę i zasmażamy na złoty kolor. Dokładamy koncentrat, pomidory z puszki, podlewamy 3 szklankami wody. Dosypujemy rosół lub kruszymy kostkę rosołową. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy makaron i pocięte w grubsze plastry parówki. Chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...