Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka z budyniem

Pyszne, soczyste jesienne jabłka najlepiej wykorzystać do pysznej szarlotki. Chociaż na surowo do schrupania też są bardzo dobre. Ta szarlotka to idealne połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu. Przepis z książki ,,Serniki i szarlotki" Aleksandry Chomicz i Aliny Stradeckiej.





Ciasto:
500 g mąki
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
1 kg jabłek
sok z cytryny
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru

Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać cukier i tłuszcz pokrojony na cienkie płatki. Wbić jajka i wyrobić ciasto. Najpierw zarabiać je nożem, a potem czubkami palców. Zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Zagotować 2 i 1/2 szklanki mleka z cukrem. Proszek budyniowy rozmieszać w pozostałym zimnym mleku i wlać do wrzącego mleka. Wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na pół. Połowę rozwałkować, przenieść na wałku i wylepić dno natłuszczonej formy, kształtując wzdłuż brzegów rancik wysokości 3 cm. Na ciasto wyłożyć jabłka, na nie gorący budyń. Przykryć cienko rozwałkowanym ciastem. Nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Wstawić szarlotkę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Gdy powierzchnia będzie rumiana, a boki ciasta będą odstawać od brzegów formy, wyłączyć ogrzewanie. Po 5 minutach wystawić formę i ostudzić szarlotkę.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.