piątek, 30 listopada 2012

Budyń z bananami

Niezwykłe połączenie zwykłego, słodkiego budyniu z bananami. Idealnie komponuje się on z chrupiącym karmelem i słonymi orzeszkami, które przełamują słodycz budyniu. Bardzo fajny i szybki deser. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 4/12.





1 l mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 filiżanki*  i 4 łyżki drobnego cukru
2 banany
1 filiżanka solonych orzeszków ziemnych

Mleko wlać do garnka, wymieszać z budyniem w proszku i 4 łyżkami cukru. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Rozlać do pucharków i chłodzić 30 minut (u mnie to trwało tyle co przygotowanie karmelu). Karmel: na patelnię wsypać resztę cukru. Cukier tak długo podgrzewać, aż nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia. Banany obrać, pokroić w plastry, rozłożyć na każdej porcji budyniu. Deser posypać posiekanymi orzechami ziemnymi i polać karmelem.


* filiżanka o pojemności 200 ml

4 komentarze:

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...