Przejdź do głównej zawartości

Budyń z bananami

Niezwykłe połączenie zwykłego, słodkiego budyniu z bananami. Idealnie komponuje się on z chrupiącym karmelem i słonymi orzeszkami, które przełamują słodycz budyniu. Bardzo fajny i szybki deser. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 4/12.





1 l mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 filiżanki*  i 4 łyżki drobnego cukru
2 banany
1 filiżanka solonych orzeszków ziemnych

Mleko wlać do garnka, wymieszać z budyniem w proszku i 4 łyżkami cukru. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Rozlać do pucharków i chłodzić 30 minut (u mnie to trwało tyle co przygotowanie karmelu). Karmel: na patelnię wsypać resztę cukru. Cukier tak długo podgrzewać, aż nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia. Banany obrać, pokroić w plastry, rozłożyć na każdej porcji budyniu. Deser posypać posiekanymi orzechami ziemnymi i polać karmelem.


* filiżanka o pojemności 200 ml

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.