Przejdź do głównej zawartości

Liebster Blog Award

Dziękuję bardzo za nominacje do Liebster Blog Award Państwu Ka.



"Nominacja jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia.Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował."


Odpowiedzi napytania Państwa Ka:

  1. Którą porę roku wolisz: zimę czy lato?

  • Piękną białą zimę,
       2. Z jaką potrawą kojarzy Ci się dzieciństwo?

  • Gołąbki.
       3. Co byś wybrała/wybrał: cebulę czy czosnek?

  • Cebula
       4. Ukochane miejsce gdzie się relaksujesz?
  • Kuchnia.
       5. Co jutro ugotujesz na obiad?

  • Pałki kurczaka z ziemniakami.
        6. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie swoich potraw?

  • Bazylia.
        7. Wygrywasz w konkursie wycieczkę kulinarną . Jaki zakątek świata byś chciała/chciał odwiedzić?

  • Meksyk.
        8. Co pijesz na śniadania: herbatę, kawę, sok czy coś innego?

  • Kawa inka.
         9. Jaka jest twoja ulubiona książka kucharska?

  • ,,Czekolada"  Jacqueline Bellefontaine
        10. Bez czego w kuchni nie możesz się obejść? 

  • Chili
        11. Twoje wymarzone Święta Bożego Narodzenia ?

  • Spędzone w gronie najbliższych z mnóstwem pysznych potraw  na stole.
Oto moje nominacje:

A teraz czas na moje pytania:


  1. Ulubiony deser?
  2. Najgorsza kulinarna wpadka?
  3. Co jadacie na śniadanie?
  4. Ulubiony program kulinarny?
  5. Ulubiona książka kucharska?
  6. Przyprawa bez której nie mogłabyś się obejść?
  7. Popisowe ciasto, które wszystkim smakuje?
  8. Wino słodkie czy wytrawne?
  9. Kuchnię jakiego kraju lubisz najbardziej?
  10. Czego nigdy nie zjesz?
  11. Ulubiona kawa?

Komentarze

  1. Bardzo dziękuję za nominowanie mojego bloga. W takim razie muszę zacząć poszukiwania swoich faworytów. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za nominacje, postaram się niedługo odpowiedzieć na pytania! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, w końcu odpowiadam na pytania :)
      Ulubiony deser? galaretka
      Najgorsza kulinarna wpadka? ...nie miałam jeszcze...
      Co jadacie na śniadanie? kanapki
      Ulubiony program kulinarny? nie oglądam TV, ponieważ nie posiadam telewizora
      Ulubiona książka kucharska? zbiory przepisów siostry Anastazji
      Przyprawa bez której nie mogłabyś się obejść? majeranek
      Popisowe ciasto, które wszystkim smakuje? cappuccino
      Wino słodkie czy wytrawne? słodkie
      Kuchnię jakiego kraju lubisz najbardziej? polską kuchnię
      Czego nigdy nie zjesz? kto to wie :)
      Ulubiona kawa? rozpuszczalna z mlekiem

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dzięki serdeczne! To bardzo miłe :) Postaram się możliwie szybko włączyć do zabawy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.