poniedziałek, 30 stycznia 2012

Cuszima

Ciasto super, nie za słodkie w sam raz dla łasuchów. Pracochłonne ale efekt końcowy jest tego wart.Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.



Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor.

Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny wykonać tak samo jak ciemny, nie dodając kakao.

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
1 masło
3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Ugotować budyń i utrzeć z masłem.

Masa truskawkowa:
3/4 kg truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Truskawki zmiksować, podgrzać i dodać suche galaretki, lekko zagotować.

Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki
1 galaretka czerwona
1-2 łyżki cukru pudru

Galaretki rozpuścić w 1/4 szklanki wody, tężejące dodać do ubitej śmietany z cukrem pudrem.

Przełożenie:
Biszkopt ciemny
Masa budyniowa
1/2 masy truskawkowej
Biszkopty okrągłe
Pozostała masa truskawkowa
Masa śmietankowa
Biszkopt jasny

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...