sobota, 4 lutego 2012

Muffinki migdałowe z kwaśną śmietaną

Nie za słodkie muffiny, które się szybko przygotowuje z resztą jak wszystkie muffiny. Gdy cza nas goni możemy przygotować właśnie te małe słodkości. Przepis pochodzi z książki ,, Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.






250 g mąki
50 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
2 jajka
100 g cukru
cukier waniliowy (16 g )
80 ml oleju
300 g kwaśnej śmietany
płatki migdałowe


Piekarnik nagrzać do 180 st. C. formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier, cukier waniliowy, olej i kwaśną śmietanę. Masę jajeczną połączyć z masą mączną i mieszać łyżką tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Ułożyć na wierzchu po 3 płatki migdałowe i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 25 minut na złotobrązowy kolor.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...