środa, 29 lutego 2012

Węgierski gulasz wieprzowy z ziemniakami

Gdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę ugotować ten gulasz. Efekt okazał się wspaniały, taką kropką nad i był właśnie kleks kwaśnej śmietany i szczypiorek. Gorąco polecam. Przepis z bloga Filozofia Smaku.






600 g wieprzowiny gulaszowej
1 łyżeczka kminku
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 kg ziemniaków
2 duże cebule, pokrojone w kostkę
2 łyżki masła
2 łyżki octu
750 ml wywaru mięsnego
400 g pomidorów, pozbawionych skórki i posiekanych w kostkę (użyłam z puszki)
do ozdobienia- kwaśna śmietana i posiekany szczypiorek

Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z utartym w moździerzu kminkiem, łyżką mielonej papryki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu  topimy masło, wrzucamy mięso i smażymy ze wszystkich stron na dużym ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy dalej kilka minut, aż cebula zmięknie. Mięso posypujemy resztą papryki, zalewamy wywarem, wlewamy ocet i dodajemy pomidory z ziemniakami. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 35-40 minut. Doprawiamy  do smaku solą i pieprzem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i szczypiorkiem. 

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...