piątek, 23 marca 2012

Muffinki

Za oknem już wiosennie a w zamrażalniku jeszcze sporo mrożonych owoców, najwyższa pora je wykorzystać. Najlepiej w muffinkach bo są bardzo szybkie w przygotowaniu gdy mamy natychmiastową ochotę na coś pysznego. Przepis podstawowy od sąsiadki można dowolnie modyfikować zmieniając dodatki. U mnie z owocami i kruszonką pozostałą z bułeczek z nadzieniem.




1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki cukru
2 garście malin
2 garście truskawek
kruszonka ( opcjonalnie)


Wszystkie składniki wymieszać, owoców nie rozmrażać i nałożyć do papilotek. Posypać kruszonką. Ciasto powinno być z grudkami, wtedy będą bardziej puszyste. Piec w 250 st. C na złotobrązowy kolor.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...